YATAK ODASI DEKORASYONUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 8 ŞEY

09-07-2021 15:54
YATAK ODASI DEKORASYONUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 8 ŞEY

YATAK ODASI DEKORASYONUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 8 ŞEY

 

Yatak odalarımız dinlenebileceğimiz özel sığınaklarımızdır.

Hayatımızın büyük bir bölümünü uyuyarak geçiriyoruz bu sebeple de yatak odası tasarımına önem vermeye değer. Yatak odası tasarımında en önemli ayrıntı hem stilimizi yansıtmalı hem de işlevsel olmalı. Bu yazımızda bu konuda sizlere yardımcı olacak 8 basit detaydan bahsettik.

 

Yatak odası dekorasyonuna nerden başlanır?

Nerene başlayacağımızı bilmek çoğu zaman zor olabilir ama kolay bir başlangıç istiyorsak kendimize yol haritası oluşturmak önemlidir. Bunun için de en basit yol internette küçük bir tarama yapmaktır. İnstagramda, pinterestte veya tasarımcı sayfalarında biraz arşiv taraması yapıp beğendiğimiz tasarımları kaydederek kendi arşivimizi oluşturmalıyız. Geriye dönüp bakınca kaydettiğimiz görsellerdeki tarzların birbirine benzediği fark edeceğiz, böylece de nasıl bir oda oluşturmak istediğimiz belli olacaktır.

Bu adımdaki bir sonraki aşama beğendiğimiz tasarımlar odamız için uygun mu buna karar vermek. Yatak odamız beğendiğimiz fikirlerden hangilerini uygulamaya uygun hangilerine uygun değil gerekli elemeleri yapmalıyız. Tüm bunları yaptıktan sonra odamızı planlamaya başlamaya hazırız.

 

 

1-Eşyaların Yerini Planlamak

Bu aşamada yapılması gereken ilk adım yatağın konumunu belirlemek ve kalan eşyaları da ona göre konumlandırmak olacaktır. Büyük bir yatak odasına sahipsek yatağı odanın orta kısmına yerleştirmekte son derece özgür oluruz ama daha küçük bir odamız varsa yer kazanmak için yatağı duvara dayayabiliriz.

Yüksek tavanlara sahipsek yatak başlığını uzun seçmek veya yatağın üstüne büyük bir tablo asmak doğru bir görünüm yakalamamıza yardımcı olacaktır.

Planlama yaparken yatak ile duvar, komodin veya makyaj masası arasında rahatça geçmemizi sağlayacak mesafe bırakmaya dikkat etmeliyiz.

Yine küçük bir odamız varsa büyük hantal yatak, dolap, şifonyer seçmek pek kullanışlı olmayacaktır. Tam tersine büyük bir odada küçük mobilyalar seçmek de odada eşyaların kaybolmasına sebep olacaktır. Bu sebeple eşyaların yerini planlamak hangi boyutlarda mobilya seçeceğimize yol gösterecektir.

 

2-Doğru Duvar Rengini Seçmek

Hepimizin aklına yatak odası duvar rengi dendiği zaman açık ve soluk tonlar geliyor. Beyazlar, kremler, kahve tonları veya açık griler çoğu zaman elimizin ilk gittiği renler. Ama yalnızca bu renkleri seçmeye mecbur değiliz tabi. Daha cesur ve yaratıcı bir şeyler yapmak istersek koyu mavi, çimen yeşili veya canımız her ne renk isterse onu seçmekte özgürüz ancak burada önemli olan tek ayrıntı odamızın yeterli ışığı alıp almadığı. Aksi takdirde yatak odamız iç karartıcı bir hal alabilir.

Fazla cesur bir tercih yapmak istemiyorum ama klasik tercihlerde de bulunmak istemiyorum dersek de açık mavi, lavanta veya yeşilin yumuşak tonları gibi hem sakinlik ve dinginlik hissi uyandıracak hem de sıkıcılıktan uzak tonlar seçebiliriz.

Boya dışında daha farklı bir görünüm elde etmek istersek duvar kağıtları harika bir seçenektir. Duvar kağıdının dokusu odaya sıcaklık katar ve yatak odasının daha büyük algılanmasına sebep olur. Duvar kağıdını istersek tek başına istersek de boyadığımız duvarlarla kombin ederek kullanabiliriz.

3-İdeal Yatağı Seçmek

Yatak odasının en önemli parçası hiç kuskusuz ki yatağımızdır. Kafamızda planladığımız odanın tarzına uyacak yatak seçmek oldukça önemlidir ama asıl önemli olan konforlu ve kaliteli bir seçim yapmaktır.

İhtiyaçlarımızın ve isteklerimizin farkında olmalı ve seçimlerimizi bu doğrultuda yapmalıyız.

Yumuşak ya da sert bir döşek mi?

Sandıklı bir baza mı klasik bir karyola mı?

Standart boy karyola yeterli olur mu yoksa kral boy bir karyola mı ihtiyacımız olan?

Daha klasik bir tarz mı daha modern minimal çizgilere sahip bir yatak mı stilimizi yansıtacak?

Bu sorulara vereceğimiz cevapların doğrultusunda ihtiyaçlarımızı karşılayacak yatağı seçmek hiç de zor olmayacaktır.

4-Yatak Odası Mobilyalarının seçimi

Yatak odaları uyuduğumuz yer olmasının dışında kıyafetlerimizi ve kişisel eşyalarımızı da depoladığımız odadır.

Depolanmaya ihtiyacı olan ama göz önünde de bulunmasını istemediğimiz eşyalarımız varsa ve yeterli alana da sahipsek yatak ucuna koyabileceğimiz sandıklı markızlar hem şık hem de kullanışlı mobilyalardır.

Yatağımızın yanına koyacağımız komodin başucu kitabı, okuma gözlüğü, telefon veya bir bardak su koymak için doğru tercih olacaktır. Üstelik sıklıkla elimizin altında bulunmasını istediğimiz eşyalar için de komodinler doğru depolama araçlarıdır.

Gardırop seçerken kişiye özel tasarımlar tercih edebilir veya hazır sistem dolaplar satın alabiliriz. Bu tercih tamamen bütçemize ve ihtiyaçlarımıza göre şekillenecektir. Gardırop için yeterli alanımız varsa eğer çarşaf, battaniye ve yastıkları depolamak için bir alan ekleyebiliriz.

5-Perde Seçimi

Yatak odasına perde seçmenin zor kısmı gün içinde doğal ışığı engellememesi, gece ise yeterli karanlığı sağlamasıdır. Jaluzi perdeler bu açıdan doğru seçenek olsa da pahalı olabilirler. Bu sebeple şeffaf tül perdeleri ışığı engelleyen karartma fon perdeler ile kullanmak daha hesaplı olacaktır.

6-Aydınlatma

Işık yatak odası için önemli bir unsurdur. Şartlar uygunsa yatağımızı ışığı kesmeyecek şekilde pencerenin karşısına veya yanına yerleştirmeliyiz.

Geceleri de odanın düzgün bir şekilde aydınlatıldığından emin olmalıyız. Işığı ayarlanan başucu lambaları, duvar veya yer aydınlatmaları, yatak başına yerleştirilen peri ışıkları rahat ve dinlendirici bir alan yaratmamıza yardımcı olacaktır.

7-Kendinize özel alanlar yaratın

Yeterli yerimiz varsa ve daha özel bir şeyler istiyorsak kendimize özel bir köşe yaratmak harika olacaktır. Pencere kenarına koyabileceğimiz bir sandalye ve fiskosla kitap okuma köşemizi oluşturabilir; yere sereceğimiz bir minder ve biraz mumla kendi gizli meditasyon alanımızı yaratabiliriz. İlgi alanımız veya bizi mutlu eden her ne varsa biraz hayal gücüyle odamızda bunlara yer açabilir kendi küçük eğlence alanlarımızı yaratabiliriz.

8-Dekorasyon

Yatak odamızı dekore ederken sakin davranmakta ve seçici olmakta fayda var. Fazla kalabalık ve karmaşık bir görüntü dikkatimizi dağıtabilir ve uyumamıza engel olabilir.

Mumlarla odada sakinleştirici ve rahat bir atmosfer yakalayabilir, aynalarla odada daha derin bir hava yaratabiliriz; sevdiklerimizin fotoğraflarının olduğu güzel bir anı köşesi oluşturabilir veya bitkilerle odamızı süsleyebiliriz. Bu tamamen bizim zevkimize ve bütçemize göre şekillenecek bir adım.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.